Foodzz

Recept: Baklava

Recept: Baklava

Výrazná typická sladká chuť osmanskej ríše, to je baklava podľa receptu od tasty_old_town.

Budeme potrebovať ingrediencie na medový sirup, orechovú plnku a vrstvenie.
Na medový sirup potrebujeme:

  • 240 g kryštálového cukru
  • 1 šálka vody
  • 1 + 1/4 šálky medu
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 1/4 lyžičky soli

Orechovú plnku si pripravíme z:

  • 340 g vylúpaných nesolených pistácií, plus viac na ozdobu
  • 340 g vlašských orechov
  • 2 čajové lyžičky mletej škorice
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • štipka soli

Vrstvenie:

  • 1 + 1/2 šálky nesoleného masla (3 tyčinky) sa mierne rozpustilo a ochladilo
  • Balenie fylo cesta na baklavu

Príprava medového sirupu

  1. Spojíme ingrediencie na medový sirupu v hlbokom strednom hrnci.
  2. Na stredne vysokom ohni privedieme do úplného varu za občasného miešania, kým sa cukor nerozpustí.
  3. Znížte teplotu na stredne nízku a duste ju bez miešania 5 minút, ale pozorne to sledujte.
  4. Odstavíme z plameňa a mierne ochladíme. Nalejte do odmerky a úplne ochladíme. Medový sirup je možné pripraviť vopred a schladiť ho až na 4 dni.

Príprava orechovej plnky:

  1. Rozmixujeme pistácie v mixéri, až kým nebudú najemno nasekané.
  2. Nasypeme pistácie do strednej misy.
  3. Rozmixujeme vlašské orechy.
  4. Pridáme vlašské orechy do misy s pistáciami.
  5. Do orechov pridáme škoricu, cukor, soľ a dobre ich premiešame, aby sa spojili.

Zostavenie a pečenie baklavy:

  1. Nastavte rošt do spodnej polohy. Predhrejte rúru na 150 ° C.
  2. Roztopeným maslom potrieme formu.

Členenie vrstiev:

  • 8 listov fylo (každé natrieme maslom)
  • 1/3 zmesi orechov (asi 1 2/3 šálky)
  • 6 listov fylo (každé natrieme maslom)
  • 1/2 zvyšnej zmesi orechov (asi 1 1/2 šálky)
  • 6 listov fylo (každé natrieme maslom)
  • Všetka zvyšná orechová zmes (asi 1 1/2 šálky)
  • 8 – 10 listov fylo (každé natrieme maslom)

Postup:

  1. Na spodok formy položíme jeden list fylo a potrieme maslom, kým nie je úplne pokryté.
  2. Opakujte to s ďalšími 7 listami, ktoré každý potrieme maslom. Uistite sa, že pod listom nie sú veľké vzduchové bubliny. Vzduchové bubliny je možné ľahko vyrovnať štetcom alebo rukou.
  3. Zakryjeme orechmi, a pokračujeme rovnakým postupom ďalej.
  4. Vrstvíme podľa návodu.
  5. Keď máme všetky vrstvy pripravené , nakrájame ju a vložíme do rúry.
  6. Pečieme do zlatista a do chrumkava, cca 90 minút.
  7. Ihneď po vybratí baklavy z rúry pomaly vylievame cez línie rezu vychladnutý medový sirup, kým nezostane asi 1/2 šálky. Zvyšným sirupom pokvapkáme povrch.
  8. Každý kúsok posypeme štipkou mletých pistácií alebo vlašských orechov. Ochladíme na mriežke na izbovú teplotu asi 4 hodiny.
  9. Zakryjeme fóliou a pred podávaním necháme stáť pri izbovej teplote 8 hodín alebo cez noc. Chuť sa zlepšuje po odpočinku cez noc, ale po vychladnutí už je pripravená na podávanie.

Baklavu môžete pevne zabaliť do fólie a uchovávať pri izbovej teplote až 10 dní.

Ďalšie inšpirácie nájdete na instagrame @tasty_old_town .
Dobrú chuť!

Načítavam....

Prečítajte si tiež

Recept: Domáce cviklové cestoviny so špenátom a tofu

@tasty_old_town

Recept: Bagel

@tasty_old_town

Recept: Talianska chlebová placka FOCACCIA

@tasty_old_town