Bagel má veľmi zaujímavú históriu, ktorá siaha až k našim severným susedom. Napriek tomu, že súčasnú verziu poznáme z britských a amerických fimov, bagel pochádza z Poľska, presnejšie bol známy hlavne v židovských komunitách.
My si uvaríme moderný bagel podľa tasty_old_town, keďže si chceme pochutiť.
Na prípravu potrebujeme:
- 200 g chlebová múka hladká
- 300 g hladká múka
- 7 g sušené droždie
- 2 čl soli
- 1 čl cukru
- 300 ml vlažnej vody
Postup:
- Na začiatku si vytvoríme kvások z vody cukru a droždia. Necháme ho 5 minút oddychovať.
- Pripravíme si soľ a múku ktorú premiešame a následne prilievame kvások.
- Vymiesene cesto necháme kysnúť 1 hodinu . Misku uzavrieme potravinárskou fóliou, prikryjeme utierkou a počkáme.
- Keď cesto zdvojnásobí svoju veľkosť rozdelíme si ho na 8 guličiek.
- Guličku prepichneme v strede a vytvarujeme si tvar Bagelu.
- Keď budeme mať všetky hotové, poukladáme ich na plech, prikryjeme fóliou a zakryjeme utierkou. Takto ich necháme 20 minút.
- Pripravíme si hrniec s vodou. Každý Bagel varíme vo vode približne 2 minúty z každej strany
- Po varení ich necháme odkvapkať potom si ich poukladáme na plech . Medzi tým sa nám zohrieva rúra na 200 . Bagel potrieme vajíčkom a posypeme ich sezamom a makom.
- Takto pripravené ich pečieme asi 20-25 minút pokiaľ nebudú pekne zafarbene .
Ďalšie inšpirácie nájdete na instagrame @tasty_old_town .
Dobrú chuť