Výrazná typická sladká chuť osmanskej ríše, to je baklava podľa receptu od tasty_old_town.
Budeme potrebovať ingrediencie na medový sirup, orechovú plnku a vrstvenie.
Na medový sirup potrebujeme:
- 240 g kryštálového cukru
- 1 šálka vody
- 1 + 1/4 šálky medu
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 1/4 lyžičky soli
Orechovú plnku si pripravíme z:
- 340 g vylúpaných nesolených pistácií, plus viac na ozdobu
- 340 g vlašských orechov
- 2 čajové lyžičky mletej škorice
- 3 lyžice kryštálového cukru
- štipka soli
Vrstvenie:
- 1 + 1/2 šálky nesoleného masla (3 tyčinky) sa mierne rozpustilo a ochladilo
- Balenie fylo cesta na baklavu
Príprava medového sirupu
- Spojíme ingrediencie na medový sirupu v hlbokom strednom hrnci.
- Na stredne vysokom ohni privedieme do úplného varu za občasného miešania, kým sa cukor nerozpustí.
- Znížte teplotu na stredne nízku a duste ju bez miešania 5 minút, ale pozorne to sledujte.
- Odstavíme z plameňa a mierne ochladíme. Nalejte do odmerky a úplne ochladíme. Medový sirup je možné pripraviť vopred a schladiť ho až na 4 dni.
Príprava orechovej plnky:
- Rozmixujeme pistácie v mixéri, až kým nebudú najemno nasekané.
- Nasypeme pistácie do strednej misy.
- Rozmixujeme vlašské orechy.
- Pridáme vlašské orechy do misy s pistáciami.
- Do orechov pridáme škoricu, cukor, soľ a dobre ich premiešame, aby sa spojili.
Zostavenie a pečenie baklavy:
- Nastavte rošt do spodnej polohy. Predhrejte rúru na 150 ° C.
- Roztopeným maslom potrieme formu.
Členenie vrstiev:
- 8 listov fylo (každé natrieme maslom)
- 1/3 zmesi orechov (asi 1 2/3 šálky)
- 6 listov fylo (každé natrieme maslom)
- 1/2 zvyšnej zmesi orechov (asi 1 1/2 šálky)
- 6 listov fylo (každé natrieme maslom)
- Všetka zvyšná orechová zmes (asi 1 1/2 šálky)
- 8 – 10 listov fylo (každé natrieme maslom)
Postup:
- Na spodok formy položíme jeden list fylo a potrieme maslom, kým nie je úplne pokryté.
- Opakujte to s ďalšími 7 listami, ktoré každý potrieme maslom. Uistite sa, že pod listom nie sú veľké vzduchové bubliny. Vzduchové bubliny je možné ľahko vyrovnať štetcom alebo rukou.
- Zakryjeme orechmi, a pokračujeme rovnakým postupom ďalej.
- Vrstvíme podľa návodu.
- Keď máme všetky vrstvy pripravené , nakrájame ju a vložíme do rúry.
- Pečieme do zlatista a do chrumkava, cca 90 minút.
- Ihneď po vybratí baklavy z rúry pomaly vylievame cez línie rezu vychladnutý medový sirup, kým nezostane asi 1/2 šálky. Zvyšným sirupom pokvapkáme povrch.
- Každý kúsok posypeme štipkou mletých pistácií alebo vlašských orechov. Ochladíme na mriežke na izbovú teplotu asi 4 hodiny.
- Zakryjeme fóliou a pred podávaním necháme stáť pri izbovej teplote 8 hodín alebo cez noc. Chuť sa zlepšuje po odpočinku cez noc, ale po vychladnutí už je pripravená na podávanie.
Baklavu môžete pevne zabaliť do fólie a uchovávať pri izbovej teplote až 10 dní.
Ďalšie inšpirácie nájdete na instagrame @tasty_old_town .
Dobrú chuť!